Ce se întâmpla cu Sistemul Imunitar al copiilor în sezonul rece?

Imunitatea si rolul ei pentru organism

Prin definitie, imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a se lupta cu microbii, bacteriile si virusii cu care corpul nostru intra în contact zilnic. Sistemul imunitar este unul foarte complex, alcatuit dintr-o serie de organe (printre care si maduva osoasa, pielea, membranele mucoase, amigdalele, etc.), structuri si substante care ofera protectie în fata bolilor si infectiilor care se transmit usor.

Exita doua tipuri de sistem imunitar: primul este sistemul imunitar mostenit de la mama, iar al doilea este sistemul imunitar dobândit, care se dezvolta în functie de vaccinuri si de contactul direct pe care copiii îl au cu microbi si bacterii.

Odata cu venirea sezonului rece, sistemul imunitar devine mult mai vulnerabil în fata bacteriilor si a microbilor, datorita efortului suplimentar pe care trebuie sa-l depuna în pastrarea unei temperaturi optime a corpului.

Cladirea unui organism puternic

Chiar daca pare neobisnuit, un sistem imunitar puternic se cladeste în primul rând prin expunerea corpului la microbii si bacteriile care în mod normal provoaca bolile si infectiile.

Totusi, mai sunt câteva lucruri de care trebuie sa tinem cont daca ne dorim un sistem imunitar puternic atât pentru noi, cât si pentru copii. Alimentatia bogata în fructe si legume poate ajuta în lupta cu racelile sezoniere si gripele.

Vitamina C, care se mai numeste si acid ascorbic, este o vitamina solubila în apa (hidrosolubila), esentiala pentru functionarea optima a organismului. Vitaminele hidrosolubile nu au o toxicitate ridicata, iar problemele care pot aparea cu supradozarea sunt usor de rezolvat, datorita eliminarii rapide de catre organism, pe cale urinara.

Din cauza faptului ca Vitamina C nu este produsa de corp si nici nu este depozitata în organism, este nevoie de un aport zilnic, preluat din alimentatie sau cu ajutorul suplimentelor, în mod continuu.

10 alimente care contin vitamina C

Vitamina C ajuta la îmbunatatirea sistemului imunitar, de aceea este foarte important sa consumam cât mai multe alimente sanatoase si benefice pentru organismul nostru. În continuare, ti-am pregatit o lista cu cele mai bogate alimente în vitamina C, dar si alte minerale:

  1. Legumele Verzi – printre care patrunjelul, gulia, broccoli, spanacul, macrisul si alte asemenea nu fac exceptie;
  2. Rosia – este unul dintre cele mai bogate alimente în vitamina C – 100 gr de rosii uscate la soare au 100 mg de vitamina C, mai mult decât necesarul zilnic pentru un adult.
  3. Coacazele Negre – Acestea contin 180 mg vitamina C per portie plus alti nutrienti cum ar fi calciu, potasiu, fier.
  4. Citricile – Portocale, gref, mandarine, lamâi – toate aceste fructe sunt o sursa foarte buna si cunoscuta de vitamina C. Mai mult, acestea sunt disponibile pe toata perioada rece din an;
  5. Capsunile – Unele dintre cele mai apreciate si gustoase fructe, capsunile sunt bogate în vitamina C, fibre si antioxidanti. 100 gr de capsuni contine aprox. 60 mg de vitamina C, aprox 75% din doza zilnica recomandata;
  6. Usturoiul – Cateii de usturoi au un nivel uimitor de ridicat de vitamine si minerale. Cu numai 100 g de usturoi ne putem asigura 50% din necesarul zilnic de vitamina C.
  7. Legumele Crucifere – conopida, broccoli si varza;
  8. Sparanghelul – sparanghelul este una dintre cele mai echilibrate legume când vine vorba despre continut, deoarece are atât vitamina C, cât si vitaminele A, K, E, dar si seleniu si zinc;
  9. Ardeii iuti – Chiar daca nu-l putem consuma în cantitati mari, este important sa stim ca ardelul iute este o sursa excelenta de vitamine, printre care si Vitamina C;
  10. Ardeii grasi – Extrem de bogat in vitamina C, ardeiul gras este o sursa de sanatate pe care o avem mereu la îndemâna. În plus, este extrem de gustos si usor de integrat în multe retete.

Având în vedere faptul ca pe timpul iernii atât corpul nostru, cât si cel al copiilor devine mult mai vulnerabil în fata microbilor, este important sa te asiguri ca din alimentatia voastra nu lipsesc majoritatea alimentelor de mai sus.

Pe lânga alimentatie, suplimentarea cu forma de Vitamina C Lipozomala – ASCOLIP 1000mg cu aroma de coacaze, asigura o absorbtie mult mai ridicata fata de formularile clasice de vitamina C, datorita învelisului fosfolipidic care ofera protectie fata de distrugerea suferita de formele clasice pe tractul digestiv. Astfel, este îmbunatatita considerabil biodisponibilitatea, asigurând concentratii plasmatice apropiate de cele obtinute prin formele injectabile.

Lipsa vitaminei C în corp

Chiar si la copii, lipsa vitaminei C duce la o afectiune numita scorbut care se manifesta prin sângerari gingivale, sângerari la nivelul pielii (petesii), dureri osoase, dureri ale articulatiilor, anemie, epuizare inexplicabila si predispozitie la infectii.

Vitamina C (acidul ascorbic) se întâlneste în majoritatea tesuturilor si organelor, dar mai ales în creier, leucocite, glande endocrine, în hepatocite, acestea fiind primele afectate odata cu aparitia deficitului de vitamina C. De asemenea, are rol important în formarea colagenului, vindecarea plagilor, sustinerea imunitatii si a sistemului osos, formarea hormonilor si aminoacizilor, absorbtia fierului si protectia organismului fata de radicalii liberi.