Ce este colagenul?

Colagenul este o proteină produsă în mod natural de organismul uman, care ajută la funcționarea normală a întregului corp. Concret, aceasta joacă un rol principal în susținerea elasticității pielii și se regăsește în componentele structurale ale țesuturilor conjunctive: tendoanele, mușchii, pielea și vasele de sânge, dar și a ochilor.


Colagenul se clasifică în mai multe categorii, printre care:


  • Colagen de tip I: oferă structură pielii, oaselor, tendoanelor, cartilajului fibros, țesutului conjunctiv, dinților;

  • Colagen de tip II: se găsește în cartilajul elastic, care are rolul de a acoperi articulațiile;

  • Colagen de tip III: susține structura mușchilor și a organelor;

  • Colagen de tip IV: se găsește preponderent la nivelul pielii, fiind principala componentă a membranei bazale;

  • Colagen de tip V: se găsește împreună cu colagenul de tip I în os, mușchi, ficat, plămâni și păr.;



Beneficiile colagenului asupra organismului

Pe lângă păstrarea elasticității pielii, colagenul are mult mai multe beneficii pe care le aduce organismului:

  • Ajută la creșterea și regenerarea părului și în sănătatea unghiilor;

  • Previne apariția unor afecțiuni ale sistemului osos precum: artrita,  artroza, osteoporoza, osteoartrita, guta, etc.;

  • Diminuează ridurile faciale și menține tenul hidratat;

  • Are un rol important în refacerea cartilajelor;

  • Colagenul tonifiază globul ocular și contribuie la sănătatea ochilor;

  • Contribuie la sănătatea pulmonară, a sistemului circulator și gastrointestinal și la sănătatea sistemului muscular;

  • Ajută la cicatrizarea mai rapidă a pielii ( în cazul rănilor de la nivelul pielii);

  • Menține elasticitatea, fermitatea și strălucirea pielii;

Tratamentele cu colagen 

Organismul produce Colagen în mod natural, prin combinarea anumitor amino-acizi și micronutrienți, însă, odată cu înaintarea în vârstă, această producție scade considerabil. Spre exemplu, după 25 de ani apare o scădere în organism a colagenului, iar până la vârsta de 45 de ani, acesta poate fi redus cu 30%. 

 

Cele mai comune semne ale încetinirii producerii colagenului sunt apariția ridurilor sau a liniilor fine și bolile sistemului osos sau articular. De aceea, este important să nu uităm să bem suficientă apă zilnic și să avem o alimentație sănătoasă și echilibrată. 

 

Producerea colagenului mai poate fi susținută de consumul de suplimente alimentare, precum CH Alpha Plus. Acesta conține colagen lichid, care pătrunde foarte rapid în fluxul sanguin și începe să fie asimilat de celelalte țesături și cartilaje. Stimulând formarea de noi celule cartilaginoase, CH Alpha Plus ajută la reconstrucția matricei celulare, întărind sistemul imunitar și mobilitatea.

 

În domeniul medical, s-au dezvoltat câteva metode prin care colagenul poate fi injectat direct sub piele, pentru a atenua ridurile și întinde pielea.

 

 

Alimente care conțin colagen

Organismul produce Colagenul prin combinarea mai multor amino-acizi printre care glicina și prolina, iar pentru realizarea întregului proces este nevoie de Vitamina C, Zinc și Cupru. Printre cele mai comune alimente care conțin nutrienți necesari pentru producția de Colagen din corp, se numără:


  • Alimente bogate în Zinc: carne roșie, năut, linte, fasole, susan, nuci, ouă, produse lactate, cereale integrale

  • Alimente bogate în Vitamina C: citrice, căpșuni, ardei gras, conopidă, roșii

  • Alimente bogate în Prolina: albuș de ou, germeni de grau, lactate, varză, sparanghel, ciuperci

  • Alimente bogate în Glicina: pielea de pui, pielea de porc, gelatina

 Multe din celule corpului uman sunt ajutate să se mențină și datorită colagenului, fiind o proteină prezentă în organism. Cel mai evident aspect al existenței colagenului în cantități normale în corp, se vede la nivelul pielii, fiind cheia unui aspect sănătos al acesteia.