Aloe Vera - “Elixirul tinereții”

Cu origini necunoscute, planta Aloe Vera a fost răspândită în întreaga lume de către marinari și exploratori, care o utilizau ca remediu natural pentru multiple răni și afecțiuni. Planta suculentă are numeroase utilizări în industria medicinei și cosmeticelor. Având în compoziția sa peste 270 de vitamine, enzime, minerale și aminoacizi, tulpina cărnoasă cu gel și suc se folosește ca remediu universal de mii de ani. Remediile cu Aloe Vera sunt recomandate deseori persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, cum sunt vârstnicii și persoanele care se află într-un proces de vindecare. În compoziția acesteia se găsesc substanțe antibacteriene, antifungice si antigripale. Este indicată și persoanelor care au probleme cu stomacul și intestinale. Aloe Vera conține vitamine care ajută la activarea globulelor albe pentru vindecarea rănilor, în cazul accidentelor.

Fiind o plantă foarte rezistentă la temperaturi ridicate, aceasta se cultivă în țări cu clima caldă, precum Australia, Africa de Sud, Cuba, Republica Dominicană, China, Statele Unite, Mexic, Jamaica, Kenya și Tanzania. 

 

Aloe Vera la tine acasă

Deoarece Aloe Vera provine din zonele calde și deșertice, cultivarea acesteia necesită o temperatură superioara de 10 ℃, deoarece această plantă nu tolereaza frigul. De asemenea, nu tolerează umiditatea excesivă, deci necesită condiții climatice uscate. Poate fi plasat în plin soare sau "semi-umbră".

Având în vedere efectele și beneficiile acesteia, să ai o plantă Aloe Vera în casă poate fi o binecuvântare. Poate fi cumpărată din centrele specializate și piețele de bricolaj. Ghiveciul de teracotă este preferabil față de orice alt material, deoarece sunt poroase, evitând astfel o umiditate excesivă.

 

Utilizările plantei Aloe Vera

 Pentru uz extern - taie frunza - gelul vizibil poate fi aplicat pe zona afectată a pielii. Lasă o senzație răcoroasă și are efect atenuant.

 Pentru uz intern - Important! este necesar să consulți medicul inainte de a utiliza intern (prin ingerare) Aloe Vera. Dacă primești acordul acestuia, culege gelul cu grijă, cu ajutorul vârfului unui cuțit. Se poate mânca direct sau îl poți amesteca cu alte alimente. Nu se recomandă a fi încâlzit, deoarece toate proprietățile vor fi distruse.

 

Beneficiile și efectele plantei Aloe Vera

Sucul de Aloe Vera este considerat un inepuizabil leac pentru sănătate, cu o sursă veche și cu numeroase beneficii. Se găsește în interiorul tulpinei și poate fi aplicat pe piele și păr pentru a atenua inflamatiile, sindromul colonului iritabil sau osteoartrita. Alte beneficii ale Aloe Vera:

Ajută la problemele intestinale - un suc concentrat Aloe Vera este eficient în tratarea acestora, deoarece contribuie la dezvoltarea bacteriilor benefice din intestine 

Poliartrita este o boală care afectează întregul corp, atacă membranele care acoperă articulațiile și țesuturile din organism -  sucul concentrat Aloe Vera reduce inflamația, rigiditatea și durerea, acționând ca un antiinflamator

Eficient pentru durerile musculare și articulare - sucul Aloe Vera Bio ameliorează durerile

Stimulează digestia - sucul concentrat Aloe Vera acționează ca un laxativ, datorită proprietăților sale. Sucul este eficient și împotriva refluxului gastric și are un efect de calmare și de stabilire a unui nivel alcalin în organism

Dacă vă confruntați cu colesterolul, sucul Aloe Vera Bio este indicat în dieta pe care o aveți. Este important să păstrați un nivel optim de colesterol în organism pentru sănătatea dumneavoastră și a inimii

În sănătatea gingiei și a igienei orale, sucul de Aloe Vera este recomandat pentru vindecarea gingiilor sau prevenirea inflamațiilor și a aftelor bucale

Sucul de Aloe Vera mai poate fi folosit în combaterea diabetului, în eliminarea toxinelor din organism, împotriva cancerului, împotriva răcelilor și pentru îmbunătățirea sistemului imunitar. 

Planta Aloe Vera este o sursă importantă de vitamine și minerale, cu numeroase substanțe nutritive benefice pentru metabolism. Planta de Aloe conține: vitamina A, B3, B12, B9, C, E, calciu, fier, potasiu, sodiu, magneziu, crom, mangan, zinc, cupru, seleniu.

Folosită încă din vechime, planta și-a dovedit în timp numeroasele proprietăți, efecte și beneficii asupra sănătății.  Planta este cultivată în diverse scopuri în fiecare țară: produse cosmetice, hrană, dar cel mai important rol al ei rămâne utilizarea în scopuri medicinale.