Imunitatea și rolul ei pentru organism

Prin definiție, imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se lupta cu microbii, bacteriile și virușii cu care corpul nostru intră în contact zilnic. Sistemul imunitar este unul foarte complex, alcătuit dintr-o serie de organe (printre care și măduva osoasă, pielea, membranele mucoase, amigdalele, etc.), structuri și substanțe care oferă protecție în fața bolilor și infecțiilor care se transmit ușor. 

Exită două tipuri de sistem imunitar: primul este sistemul imunitar moștenit de la mamă, iar al doilea este sistemul imunitar dobândit, care se dezvoltă în funcție de vaccinuri și de  contactul direct pe care copiii îl au cu microbi și bacterii. 

Odată cu venirea sezonului rece, sistemul imunitar devine mult mai vulnerabil în fața bacteriilor și a microbilor, datorită efortului suplimentar pe care trebuie să-l depună în păstrarea unei temperaturi optime a corpului. 

 

Clădirea unui organism puternic

Chiar dacă pare neobișnuit, un sistem imunitar puternic se clădește în primul rând prin expunerea corpului la microbii și bacteriile care în mod normal provoacă bolile și infecțiile. 

Totuși, mai sunt câteva lucruri de care trebuie să ținem cont dacă ne dorim un sistem imunitar puternic atât pentru noi, cât și pentru copii. Alimentația bogată în fructe și legume poate ajuta în lupta cu răcelile sezoniere și gripele.

Vitamina C, care se mai numește și acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă (hidrosolubilă), esenţială pentru funcționarea optimă a organismului. Vitaminele hidrosolubile nu au o toxicitate ridicată, iar problemele care pot apărea cu supradozarea sunt ușor de rezolvat, datorită eliminării rapide de către organism, pe cale urinară.

Din cauza faptului că Vitamina C nu este produsă de corp și nici nu este depozitată în organism, este nevoie de un aport zilnic, preluat din alimentație sau cu ajutorul suplimentelor, în mod continuu. 

10 alimente care conțin vitamina C

Vitamina C ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar, de aceea este foarte important să consumăm cât mai multe alimente sănătoase și benefice pentru organismul nostru. În continuare, ți-am pregătit o listă cu cele mai bogate alimente în vitamina C, dar și alte minerale: 

  1. Legumele Verzi - printre care pătrunjelul, gulia, broccoli, spanacul, măcrișul și alte asemenea nu fac excepție;

 

  1. Roșia - este unul dintre cele mai bogate alimente în viatamina C - 100 gr de roșii uscate la soare au 100 mg de vitamina C, mai mult decât necesarul zilnic pentru un adult.

 

  1. Coacăzele Negre -  Acestea conțin 180 mg vitamina C per porție plus alți nutrienți cum ar fi calciu, potasiu, fier.

 

  1. Citricile - Portocale, gref, mandarine, lămâi - toate aceste fructe sunt o sursă foarte bună și cunoscută de vitamina C. Mai mult, acestea sunt disponibile pe toată perioada rece din an;

 

  1. Căpșunile - Unele dintre cele mai apreciate și gustoase fructe, căpsunile sunt bogate în vitamina C, fibre și antioxidanți. 100 gr de căpșuni conține aprox. 60 mg de vitamina C, aprox 75% din doza zilnică recomandată;

 

  1. Usturoiul - Cățeii de usturoi au un nivel uimitor de ridicat de vitamine și minerale.

Cu numai 100 g de usturoi ne putem asigura 50% din necesarul zilnic de vitamina C.

  1. Legumele Crucifere - conopida, broccoli și varza;

 

  1. Sparanghelul - sparanghelul este una dintre cele mai echilibrate legume când vine vorba despre conținut, deoarece are atât vitamina C, cât și vitaminele A, K, E, dar și seleniu și zinc;

 

  1. Ardeii iuți - Chiar dacă nu-l putem consuma în cantități mari, este important să știm că ardelul iute este o sursă excelentă de vitamine, printre care și Vitamina C;

 

  1. Ardeii grași - Extrem de bogat in vitamina C, ardeiul gras este o sursă de sănătate pe care o avem mereu la îndemână. În plus, este extrem de gustos și ușor de integrat în multe rețete.

Având în vedere faptul că pe timpul iernii atât corpul nostru, cât și cel al copiilor devine mult mai vulnerabil în fața microbilor, este important să te asiguri că din alimentația voastră nu lipsesc majoritatea alimentelor de mai sus. 

Pe lângă alimentație, suplimentarea cu forma de Vitamina C Lipozomală – ASCOLIP 1000mg cu aromă de coacăze, asigură o absorbție mult mai ridicată față de formulările clasice de vitamina C, datorită învelișului fosfolipidic care oferă protecție față de distrugerea suferită de formele clasice pe tractul digestiv. Astfel, este îmbunătățită considerabil biodisponibilitatea, asigurând concentrații plasmatice apropiate de cele obținute prin formele injectabile.

Lipsa vitaminei C în corp

Chiar și la copii, lipsa vitaminei C duce la o afecţiune numită scorbut care se manifestă prin sângerări gingivale, sângerări la nivelul pielii (peteşii), dureri osoase, dureri ale articulaţiilor, anemie, epuizare inexplicabilă și predispoziţie la infecţii.

Vitamina C (acidul ascorbic) se întâlnește în majoritatea ţesuturilor şi organelor, dar mai ales în creier, leucocite, glande endocrine, în hepatocite, acestea fiind primele afectate odată cu apariția deficitului de vitamina C. De asemenea, are rol important în formarea colagenului, vindecarea plăgilor, susținerea imunității și a sistemul osos, formarea hormonilor și aminoacizilor, absorbția fierului, și protecția organismului față de radicalii liberi.

Vitamina C are un rol important în dezvoltarea imunității, mai ales în primii ani de viață, contribuind la buna funcționare a globulelor albe, poate scurta durata bolii, poate micşora intensitatea simptomelor pentru infecţiile căilor respiratorii. De asemenea, vitamina C a fost folosită pentru a reduce simptomele din astm şi alergii.

Beneficii Vitamina C

Prin efectul său antioxidant protejează organismul față de stresul oxidativ, acumularea radicalilor liberi contribuind la procesul de îmbătrânire, a proceselor inflamatorii, apariția bolilor cardiovasculare, artritei, cancerului. De asemenea, vitamina C este benefică și pentru persoanele care fac chimio și radioterapie, reducând efectele toxice ale acestora asupra organismului. 

  • are rol în prevenirea afecțiunilor circulatorii, ajută la dilatarea vaselor de sânge și reducerea colesterolului astfel îmbunătățind circulația sângelui și prevenind atacurile vasculare. De asemenea, poate contribui la normalizarea tensiunii arteriale;

  • Vitamina C ajută la reducerea nivelurilor de acid uric și astfel să prevină atacurile de gută și să scadă procesele inflamatorii care apar;

  • Ajută la asimilarea fierului în organism, deoarece îmbunătățește absorbția acestuia;

  • Stimulează producția de colagen ajutând la refacerea țesuturilor, la cicatrizarea și vindecarea rănilor și arsurilor, inclusiv cele survenite în urma intervențiilor chirurgicale;

  • Vitamina C este implicată în sinteza unor neurohormoni și în stimularea si protecția glandei hipofize care secretă hormoni pentru creștere, buna funcționare a tiroidei și a psihicului.

 

Suplimentarea cu vitamina C Lipozomală cu aromă de portocale sau coacăze rămâne o soluție foarte bună pentru a te asigura că atât tu, cât și cei mici nu rămân fără Vitamina C în corp. 

Click aici și cumpără Vitamina C Lipozomală ASCOLIP