Fierul este un element esențial pentru sănătatea noastră, deoarece are un rol principal în răspunsul imun, funcția cardiovasculară și dezvoltarea cognitivă. Cu toate acestea, deficitul de fier este larg răspândit și, la fel ca anemia, este o afecțiune care rezultă dintr-o scădere a concentrației de hemoglobină din sânge.








Căror grupuri li se adresează suplimentele cu fier?


Există mai multe motive pentru care avem nevoie de mai mult fier. Anemia provoacă, de obicei, niveluri scăzute al acestui mineral. Fierul este un element esențial pentru transportul oxigenului și nutrienților prin sânge. De asemenea, adolescenții, femeile în timpul sarcinii sau alăptării pot necesita suplimente cu fier.

Celălalt grup mare include vegetarienii stricți, care pot avea un deficit, deoarece una dintre principalele surse din care putem avea un aport de fier este carnea. Există și alte cazuri mai specifice, cum ar fi o absorbție proastă a fierului după o operație la stomac sau anumite probleme alergice, cum ar fi intoleranțe la gluten, printre altele.


Simptome lipsă de fier


Deficitul de fier apare atunci când organismul nu are suficientă cantitate din acesta. Corpul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, o proteină din celulele roșii din sânge. Dacă organismul nu are suficientă hemoglobină, țesuturile și mușchii nu vor primi suficient oxigen pentru a funcționa eficient. Acest lucru provoacă o afecțiune numită anemie, iar deși există mai multe tipuri, totuși cea care se remarcă prin deficitul de fier este destul de frecventă.

Cauzele comune ale deficitului de fier includ:

  • Aportul inadecvat de fier din cauza unei diete care nu oferă nevoi nutriționale zilnice sau este extrem de limitată
  • Boala inflamatorie intestinală
  • Sarcina
  • Menstruația abundentă
  • Sângerări interne

Deficitul de fier poate provoca simptome care vă pot afecta calitatea vieții. Acestea includ și următoareleꓽ

  • Oboseală neobișnuită - Senzația de oboseală este unul dintre cele mai frecvente simptome ale deficienței de fier. Acest lucru se întâmplă deoarece corpul nu are fierul de care are nevoie pentru a produce hemoglobina, care ajuta la transportul oxigenului în organism.
  • Paloare - Pielea palidă sau culoarea palidă din interiorul pleoapelor inferioare sunt alte semne comune ale deficientei de fier. Hemoglobina din celulele roșii din sânge conferă sângelui culoarea roșie, astfel încât nivelurile scăzute în timpul deficienței de fier fac sângele mai puțin roșu, fapt ce poate conduce la apariția aspectului palid.  
  • Dificultatea de respirație este un simptom al deficienței de fier, deoarece nivelurile scăzute de hemoglobină semnifică faptul că organismul nu poate transporta oxigenul la mușchi și țesuturi în mod eficient.
  • Durerile de cap și amețelile pot fi un semn al deficienței de fier. O lipsă de hemoglobină poate însemna că nu ajunge suficient oxigen la creier, provocând, eventual, umflarea vaselor de sânge și crearea de presiune în acea regiune.
  • Afecțiuni cardiace - In cazurile de deficit de fier, inima trebuie sa lucreze din greu pentru a transporta oxigenul in tot corpul. Acest lucru poate provoca bătăi neregulate sau rapide ale inimii și chiar inimă mărită sau insuficiență cardiacă.
  • Păr uscat - Pielea și părul pot primi mai puțin oxigen din sânge în timpul deficienței de fier, făcându-le să se usuce și să se deterioreze. În cazuri mai severe, acest lucru poate provoca pierderea părului.
  • O limbă inflamată, umflată poate fi, de asemenea, un semn al anemiei cu deficit de fier.


Beneficiile fierului lipozomal


Fierul lipozomal este un tip de supliment bazat pe tehnologia vehiculului "lipozomal", adică este microîncapsulat într-o membrană fosfolipidă, un fel de strat protector. Fierul lipozomal permite o mai bună absorbție gastrointestinală, având o incidență mai mică a efectelor secundare. 

În condiții normale, în general, doar aproximativ 15% din fierul administrat pe cale orală este absorbit din cauza unei limite inerente disponibilității anumitor transportatori la nivel duodenal, ceea ce face ca dozele de admisie să fie inutile (și aproape dăunătoare), deoarece odată ce capacitatea de transport a transportatorilor este saturată, se va obține doar o creștere a efectelor secundare. Corpul nostru are nevoie de foarte puțin din acest element mineral esențial, dar acea „mică parte” trebuie să fie biodisponibilă.

Suplimentele cu fier vor fi întotdeauna o opțiune propusă de medic, în special dacă nu reușim să îmbunătățim nivelurile acestui mineral cu dieta pe care o avem ori din alte cauze. Ca atare, aceste produse se vor administra numai la recomandarea medicului și sub îndrumarea acestuia.