Alergii sezoniere
Alergiile sezoniere sunt foarte frecvente și reprezintă o problemă în rândul oamenilor mai ales în anumite sezoane, cum ar fi, primăvara și toamna. Aceste alergii sezoniere apar din cauza mucegaiului, polenului sau orice tip de particulă care este prin aer.
Cele mai dese tipuri de alergii sezoniere sunt cele la polen. Ele se mai numesc și febra vântului și sunt anumite reacții alergice care apar doar la polen în momentul în care plantele înfloresc, adică în primăvară, vara, chiar și toamnă.
În momentul inhalării polenului în organism, sistemul imunitar îl consideră un străin, astfel, acesta produce anticorpi IgE contra polenului. Anticorpii dau voie histaminei (care este o substanță activă și are un rol inflamator) care se combină cu alte substanțe chimice, iar ele produc simptome alergice și inflamații.
Există diverse plante care eliberează în anumite perioade ale anului polen. Ca de exemplu, polenul eliberat vara de iarbă, provoacă în acel sezon alergiile, iar polenul eliminat de copac produce alergii în perioada primăverii.
Rinita este grupată în două categorii: non-alergică și alergică. Trebuie să existe o diferență între acestea. Majoritatea pacienților care primesc antihistaminice pentru a trata rinita alergică nu au simptomele unei alergi. Alergiile sezoniere sunt produse de polenul sau substanțele din aer într-un anumit sezon.
Simptome alergii
Simptomele variază în funcție de sezonul de înflorire sau de ce tip de polen este. Aceste simptome pot să fie ușoare sau grave, depinde și de persoană sau de sistemul imunitar.
Simptomele ușoare sunt:
- strănutul;
- mâncărimea în jurul ochilor;
- respirație greoaie;
- tuse.
Iar simptomele grave sunt:
- astm bronșic;
- alte simptome mult mai complexe.
Cauzele apariției alergiilor sezoniere și a simptomelor
Alergiile sezoniere mai sunt cunoscute și ca febra vântului sau rinită alergică sezonieră. Apariția simptomelor, precum, tuse, strănut, etc., apar în sezoanele de tranziție, iar acestea reprezintă un disconfort enorm.
Cauzele apariției simptomelor sunt din diverse motive. Acestea depind de cât de expus ești la alergeni și regiunea din care faci parte. Există o serie de plante, care, adesea provoacă aceste alergii sezoniere. Cum sunt următoarele:
- ierburile – ambrozia sau grâul;
- florile – iasomia sau margareta;
- arborii – cedrul, arțarul și mesteacănul.
- copacii sunt primăvara;
- ierburile sunt vara;
- ambrozia este toamna.
- ochii înlăcrimați;
- strănut;
- mâncărimea nasului;
- nasul înfundat;
- umflarea pleoapelor sau a ochilor;
- înroșirea ochilor;
- căile respiratorii pot să fie inflamate;
- o mâncărime pe care o poți simți la nivelul gâtului.
Mecanismul alergiilor
Tratamente naturiste
- Uleiurile esențiale – acestea sunt un tratament pentru ameliorarea simptomelor prin aplicarea topică sau inhalarea uleiurilor. Tipurile de uleiuri care se pot folosi sunt destul de puține, cum ar fi: uleiul de eucalipt, de lavandă sau de mentă.
- Suplimentele ce conțin vitamina C – vitamina C este cunoscută de toată lumea că întărește și îmbunătățește sistemul imunitar. Este încurajat consumul suplimentelor sau alimentelor care conțin vitamina C, însă, nu în exces sau într-o cantitate prea mare.
Aceste suplimente ajută organismul să reziste împotriva simptomelor care pot apărea, acelea declanșând alergiile. Ele sunt benefice și la diminuarea sau evitarea inflamației care poate apărea în urma alergiilor sezoniere.
- Quercetina – aceasta este un antioxidant natural. Provine din mai multe soiuri de alimente, precum, merele, ceapa, fructele de pădure sau morcovii. Scopul ei este de a diminua inflamația, de asemenea, și la reducerea simptomelor.
- Probioticele – ele ajută sistemul imunitar prin întărirea lui și care au avantajul de a diminua simptomele. Probioticele se găsesc în anumite alimente, precum, kefir, murături sau iaurt, chiar și în suplimentele alimentare.
Cum poți să previi alergiile?
Ce tipuri de teste poți efectua?
- Testele cutanate – acestea durează în jur de 30 de minute și nu sunt dureroase, chiar deloc. Rezultatul se află pe loc.
- Testele sanguine – pentru aceste teste ți se recoltează sânge, care este trimis pentru analize amănunțite la un laborator.
Lasa un comentariu