Alergii sezoniere

Alergiile sezoniere sunt foarte frecvente și reprezintă o problemă în rândul oamenilor mai ales în anumite sezoane, cum ar fi, primăvara și toamna. Aceste alergii sezoniere apar din cauza mucegaiului, polenului sau orice tip de particulă care este prin aer.

Cele mai dese tipuri de alergii sezoniere sunt cele la polen. Ele se mai numesc și febra vântului și  sunt anumite reacții alergice care apar doar la polen în momentul în care plantele înfloresc, adică în primăvară, vara, chiar și toamnă.

În momentul inhalării polenului în organism, sistemul imunitar îl consideră un străin, astfel, acesta produce anticorpi IgE contra polenului. Anticorpii dau voie histaminei (care este o substanță activă și are un rol inflamator) care se combină cu alte substanțe chimice, iar ele produc simptome alergice și inflamații.

Există diverse plante care eliberează în anumite perioade ale anului polen. Ca de exemplu, polenul eliberat vara de iarbă, provoacă în acel sezon alergiile, iar polenul eliminat de copac produce alergii în perioada primăverii.

Rinita este grupată în două categorii: non-alergică și alergică. Trebuie să existe o diferență între acestea. Majoritatea pacienților care primesc antihistaminice pentru a trata rinita alergică nu au simptomele unei alergi. Alergiile sezoniere sunt produse de polenul sau substanțele din aer într-un anumit sezon.

Simptome alergii

Simptomele variază în funcție de sezonul de înflorire sau de ce tip de polen este. Aceste simptome pot să fie ușoare sau grave, depinde și de persoană sau de sistemul imunitar.

Simptomele ușoare sunt:

 • strănutul;
 • mâncărimea în jurul ochilor;
 • respirație greoaie;
 • tuse.

Iar simptomele grave sunt:

 • astm bronșic;
 • alte simptome mult mai complexe.


Cauzele apariției alergiilor sezoniere și a simptomelor

  Alergiile sezoniere mai sunt cunoscute și ca febra vântului sau rinită alergică sezonieră. Apariția simptomelor, precum, tuse, strănut, etc., apar în sezoanele de tranziție, iar acestea reprezintă un disconfort enorm.

  Cauzele apariției simptomelor sunt din diverse motive. Acestea depind de cât de expus ești la alergeni și regiunea din care faci parte. Există o serie de plante, care, adesea provoacă aceste alergii sezoniere. Cum sunt următoarele:

  • ierburile – ambrozia sau grâul;
  • florile – iasomia sau margareta;
  • arborii – cedrul, arțarul și mesteacănul.

  Simptomele febrei fânului apar doar vara, din cauza recoltării fânului în acea perioadă. Reacția apare în urma ierburilor și a polenului și nu include febra. Polenul ce declanșează febra fânului diferă în funcție de sezon:

  • copacii sunt primăvara;
  • ierburile sunt vara;
  • ambrozia este toamna.

   Se poate întâmpla să fii alergic la mai multe tipuri de polen, astfel că, vei suferi pe parcursul celor trei anotimpuri expuse mai sus, de febra fânului.

   Simptomele cele mai comune ale alergiei sezoniere sunt următoarele:

   • ochii înlăcrimați;
   • strănut;
   • mâncărimea nasului;
   • nasul înfundat;
   • umflarea pleoapelor sau a ochilor;
   • înroșirea ochilor;
   • căile respiratorii pot să fie inflamate;
   • o mâncărime pe care o poți simți la nivelul gâtului.
   Trebuie să fii atent la expunerea pe care o ai în preajma acestor plante sau dacă trăiești într-o regiune în care plantele acestea domină și nu ai cum să le eviți, să iei anumite măsuri în acest sens. Astfel că, o programare la doctor este cea mai bună idee.

   Mecanismul alergiilor


   Acest mecanism presupune o mișcare pe care sistemul imunitar urmează să o facă. În momentul în care sistemul tău imunitar inhalează polenul, acesta are o reacție. El consideră particulele de polen un corp străin și periculos, iar acesta produce anticorpi IgE care vor să apere organismul de particulele de polen.
   Dacă inhalarea polenului se repetă, anticorpii IgE emit substanțe chimice și histamină care sunt responsabile pentru apariția simptomelor alergice și a inflamației. Erupția de astm apare în urma respirației greoaie sau șuierătoare, plus, simptomele de mai sus.

   Tratamente naturiste 


   Alergiile pot să fie prevenite sau ameliorate, nu le poți face să dispară din viața ta. Acest lucru se poate face cu ajutorul unui tratament care este prescris de un doctor specialist, iar tu trebuie să respecți indicațiile care ți le spune și să iei tratamentul prescris.
   Există o gamă largă de tratamente naturale pentru a diminua simptomele alergiilor sezoniere. Acestea sunt următoarele:

   • Uleiurile esențiale – acestea sunt un tratament pentru ameliorarea simptomelor prin aplicarea topică sau inhalarea uleiurilor. Tipurile de uleiuri care se pot folosi sunt destul de puține, cum ar fi: uleiul de eucalipt, de lavandă sau de mentă.
   • Suplimentele ce conțin vitamina C – vitamina C este cunoscută de toată lumea că întărește și îmbunătățește sistemul imunitar. Este încurajat consumul suplimentelor sau alimentelor care conțin vitamina C, însă, nu în exces sau într-o cantitate prea mare.

   Aceste suplimente ajută organismul să reziste împotriva simptomelor care pot apărea, acelea declanșând alergiile. Ele sunt benefice și la diminuarea sau evitarea inflamației care poate apărea în urma alergiilor sezoniere.

   • Quercetina – aceasta este un antioxidant natural. Provine din mai multe soiuri de alimente, precum, merele, ceapa, fructele de pădure sau morcovii. Scopul ei este de a diminua inflamația, de asemenea, și la reducerea simptomelor.
   • Probioticele – ele ajută sistemul imunitar prin întărirea lui și care au avantajul de a diminua simptomele. Probioticele se găsesc în anumite alimente, precum, kefir, murături sau iaurt, chiar și în suplimentele alimentare.

   Cum poți să previi alergiile?

   Pentru a putea preveni alergiile sau apariția unor simptome, poți să faci anumite teste care arată la ce ești alergic, chiar și dacă nu ai anumite reacții adverse sau simptome. În acest mod poți să eviți anumite alimente sau expunerea majora în anumite regiuni unde se află tipul de polen la care ești alergic.
   Există simptome ușoare sau grele. Cele moderate pot să fie diminuate mult mai repede și mai ușor decât celelalte. Astfel, simptomele ușoare sunt controlate pe baza unor decongestionate nazale sau a unor medicamente antihistaminice. Medicamentele pot să fie prescrise doar de medicul specialist.
   În cazul în care simptomele sunt mult mai severe, medicul specialist crește dozarea alergenilor, pe o perioadă mai lungă, chiar și de câțiva ani. Acesta poate să-ți recomande imunoterapie specifică, care se ocupă cu desensibilizarea progresivă a organismului. În acest mod, toleranța alergenului va putea crește.
   Unele reacții alergice pot să-ți pună viața în pericol. Această reacție se numește șocul anafilactic. Asigură-te că știi cum reacționează corpul tău în momentul contactului cu diferite substanțe pentru a știi cum să reacționezi. În decursul anilor, probabil ai învățat care substanțe îți fac rău.

   Ce tipuri de teste poți efectua?

   Există două tipuri de teste pe care le poți face pentru a putea descoperi la ce ești alergic. 

    1. Testele cutanate – acestea durează în jur de 30 de minute și nu sunt dureroase, chiar deloc. Rezultatul se află pe loc.
    2. Testele sanguine – pentru aceste teste ți se recoltează sânge, care este trimis pentru analize amănunțite la un laborator. 
     Alergiile sezoniere pot să fie prevenite cu tratamente naturiste și nu numai, prin respectarea lor cu strictețe. De asemenea, acestea sunt un dezavantaj pentru tine, însă, poți să te bucuri de natură chiar dacă suferi de anumite alergii sezoniere.