5 Lucruri pe care trebuie să le faci dacă vrei să scapi de “Astenia de primăvară”



Oricât de puțin plăcut sună, echilibrul minții umane este în puternică legătură cu factorii externi la care este expus. Altfel spus, fie că vorbim de lumina care este mult mai puternică începând cu luna martie sau despre temperaturile în creștere, acestea au o influență puternică asupra psihicului uman. Astfel, ne vom simți obosiți cand ne așteptăm mai puțin, vom căsca și vom simți că ni se închid ochii, chiar în mijlocul unor întâlniri importante sau alte momente nepotrivite.


Aceste simptome sunt specifice schimbării anotimpului, iar oamenii o numesc “astenie de primăvară”. Aceasta este mai mult o tulburare temporară decât o boală, deși simptomele acesteia pot fi confundate cu ușurință cu depresia. Stări de oboseala inexplicabilă, iritabilitate, stări de tristețe nejustificată sau chiar stări de leșin, sunt toate simptome caracteristice acestui "fenomen". Conform dicționarului Etimologic, termenul “astenie” provine din grecescul asthenia și se traduce prin ”fără forța” (a - fără și sthenos - forță).


Această tulburare este de scurtă durată, iar efectele diferă de la om la om. Totuși, cele mai predispuse la a simți astenia de primăvară sunt femeile. Științific vorbind, nu au fost descoperite cauze exacte ale asteniei, însă cercetătorii susțin ca procesul de "adaptare la lumina" afectează nivelul de serotonină și melatonină din corp, fapt ce duce la stări de somnolență și moleșeală.


10 simptome ale asteniei

Deși se poate confunda cu depresia, astenia de primăvară are anumite caracteristici specifice. Apare de obicei pe la începutul lunii martie, cand soarele este din ce în ce mai prezent, iar temperaturile sunt în creștere. Prin urmare, iată câteva simptome pe care le poți avea dacă ai astenie:

  1. Oboseala inexplicabilă

  2. Epuizare

  3. Sentimente de tristețe nejustificată

  4. Lipsa energiei

  5. Stări de confuzie

  6. Tensiune arterială redusă

  7. Iritabilitate

  8. Amețeli ușoare

  9. Lipsa poftei de mancare

  10. Dureri de cap



Care sunt cauzele asteniei?

Deși este o afecțiune des întâlnită în rândul populației, cauzele asteniei sezoniere nu au fost încă stabilite cu exactitate. Presupusele cauze ale apariției asteniei la trecerea dintre anotimpuri au fost enumerate în diverse studii științifice de către specialiști din domeniu:

  1. Dezechilibrul hormonal provocat de modificările ce apar în mediul înconjurător începând cu luna Martie - lumina și temperaturile mai ridicate față de cele cu care corpul este obișnuit duc la creșterea nivelului de Melatonină, hormonul responsabil cu starea de somnolență.

  2. Alimentația deficitară este altă cauză identificată de către specialiști ca favorizator al asteniei - în multe cazuri iarna mâncăm alimente grele, de origine animală sau prăjeli, deoarece corpul nostru are nevoie de energie în plus ca să-și mențină temperatura constantă.

  3. Lipsa de vitamine și minerale în urma alimentației deficitare de pe timpul iernii 

poate duce de asemenea la astenie.



Soluții pentru prevenirea asteniei de primăvară

Deși nu este o boală, uneori astenia de primăvară poate deveni insuportabilă. Așadar, pentru a o evita, poți să pui în aplicare sfaturile de mai jos:

  1. Adaptarea dietei - lipsa unui plan alimentar care conține majoritar fructe și legume pot favoriza apariția asteniei. Așadar, include în dieta ta cât mai multe fructe și legume bogate în vitamine și nutrienți.


  1. Psihoterapia - dacă simptomele persistă pe o perioadă îndelungată, atunci este mai bine să vorbești cu un psiholog, pentru a beneficia de ajutor moral din exterior. De-a lungul timpului, psihoterapia a avut printre cele mai bune rezultate în combaterea asteniei.


  1. Suplimentele alimentare - pentru combaterea asteniei în primul rând avem nevoie de o alimentație bogată în legume și fructe. Însă pentru a accentua și întări sistemul imunitar, avem nevoie de suplimente alimentare, care ne ajută să grăbim procesul. Vitamina A, vitamina C Lipozomală , complex de Vitamina B sunt principalele vitamine de care avem nevoie pentru a ne menține corpul energic și revitalizat. De asemenea, pentru prevenirea crampelor și spasmelor musculare sau chiar a anemiei, calciul și magneziul sunt doi aliați de încredere pe care îi poți consuma alături de vitamina D pentru o absorbție mai bună în organism.


  1. Sportul - având nenumărate beneficii pentru sănătatea organismului, sportul este indicat pentru majoritatea oamenilor oricând, oriunde. Chiar dacă simți că nu ai energie pentru maxim 60 minute de efort constant, mai greu este să începi. Contrar așteptărilor, te vei simți mai energic după sport, deoarece acesta crește nivelul de serotonină și endorfine din corp (hormonii fericirii).


  1. Odihna - după cum bine știm, fără o medie de 7-8 ore de somn pe noapte organismul uman este dat peste cap, iar pe termen lung duce la apariția unor boli grave. Evită pe cât posibil telefonul înainte de culcare, aerisește camera de odihnă, fă ceva relaxant, care să te deconecteze de la activitățile profesionale sau treburi casnice. Pe termen lung, calitatea somnului tău va fi una mai bună, prin urmare și starea emoțională va fi îmbunătățită, iar riscul asteniei diminuat.

Surse:

https://www.obio.ro/blog/astenia-de-primavara-cauze-simptome-remedii.htm

https://deprehub.ro/2019/06/03/astenia-nu-e-depresie/