Glutationul are o mulțime de beneficii pentru sănătate, acesta fiind o tripeptida și anume un antioxidant important care se găsește atât în corpul animalelor, cât și în cel al fungilor, plantelor și al bacteriilor. El previne distrugerea unor componente celulare, iar din punct de vedere chimic acesta este o peptidă formată din cisteină, acid glutamic și glicină.

Pe scurt, acesta este un puternic antioxidant apreciat mult pentru proprietățile sale anticancerigene, antiinflamatoare, dar și pentru cele anti-aging. El este prezent în aproape toate procesele care au loc în organismul nostru. Putem consuma așadar alimente bogate în acest glutation cum ar fi brânzeturile nepasteurizate, conopida, broccoli sau asparagus, dar o cantitate semnificativă se găsește în organism. Producția de glutation scade însă pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Beneficiile glutationului

Există o mulțime de beneficii în ceea ce privește acest antioxidant, el ajutând organismul din multe puncte de vedere.

        Reduce stresul oxidativ

Glutationul reduce așadar stresul oxidativ, el fiind un excelent adjuvant în ceea ce privește terapiile antiaging.

        Reduce sansele apariției unor anumite boli

De asemenea, în situația în care vorbim de boli, s-au făcut o mulțime de studii, inclusiv în boli precum cancerul, diabetul, dar și artrită reumatoidă, acestea fiind ameliorate în urmă tratamentului.

        Îmbunătățește fertilitatea

Cercetările mai arată că acesta ajută și în cazurile de infertilitate masculină.

        Sănătatea ficatului

Un alt beneficiu pentru care glutationul este apreciat îl reprezintă faptul că acesta contribuie la detoxifierea, dar și la sănătatea ficatului.

        Repararea celulelor

El contribuie semnificativ și la creșterea, precum și la repararea fiecărei celule din organism. În acest fel, se reduc inflamatiile, deci de aici și riscul bolilor cronice este și el diminuat.

        Crește metabolismul

Un alt motiv pentru care glutationul este important este că acesta ajută la creșterea metabolismului, precum și la arderea grăsimilor.

        Reduce simptomele bolii Parkinson

Acesta mai reduce și simptomele bolii Parkinson, îmbunătățind în același timp și starea pacienților care se confruntă cu psoriazis.

        Luptă cu bolile autoimune

El mai este apreciat și pentru faptul că luptă cu bolile autoimune, fiind folosit in diverse tratamente cu glutation lipozomal, fiind apreciat pentru beneficiile pe care le oferă.

        Combate autismul

Scăzând în același timp și deteriorarea oxidativă la copiii cu autism, el este folosit și cu acest scop de a combate autismul.

        Reduce simptomele de boli respiratorii

În situația în care o persoană se confruntă cu boli respiratorii, glutationul reduce semnificativ simptomele acestei boli. Un tratament cu glutation lipozomal fiind cel mai recomandat din acest punct de vedere.

Unde se găsește această substanță?

Cea mai mare cantitate de glutation este prezentă în ficat, dar acesta există în fiecare celulă a corpului uman. El acționează asupra radicalilor liberi complecși, dar și în lupta împotriva stresului oxidativ. Glutationul este cel mai rezistent antioxidant la razele UV.

Specialiștii recomandă consumul zilnic al unor alimente foarte bogate în această substanță, astfel încât să-ți menții starea de sănătate. Avocado este un produs foarte bogat în această substanță. El conține o cantitate mare de glutation. Pe lângă acesta, vei mai consuma și o cantitate mare de omega 6 și omega 3. Avocado mai este bogat și în vitamina E, el fiind o sursă foarte bună de carnitină, această sursă fiind una benefică pentru sănătate, fiind în același timp și esențială pentru schimbarea celulelor de grăsime în energie.

Cisteina este prezentă în proteina de zer, iar administrarea a 45 g de cisteină zilnic este benefică din acest punct de vedere, aceasta ajutând la o creștere a glutationului în plasmă cu 24%. Cisteina mai este implicată și în sinteza acidului lipoic, acest antioxidant fiind și el unul foarte important. Atunci când există o deficiență de cisteină sau seleniu în organism, apare distrofia musculară, de aceea este important ca orice persoană să aibă în vedere acest lucru.