Tehnologia lipozomală de încapsulare constă din particule microscopice de grăsime sănătoasă, care sunt formate din fosfolipide, împreună cu vitamine și minerale solubile în apă.
Compoziția și dimensiunea lipozomilor sunt importante pentru a le permite să livreze cantități mici de nutrienți, vitamine și compuși bioactivi prin sânge, la nivel intracelular. Procesul de încapsulare lipozomală permite vitaminelor și altor compuși să treacă intacți prin sistemul digestiv, fără a fi afectați de sucurile digestive, să depășească barierele de absorbție celulară și să furnizeze substanțe nutritive în mod eficient.
Ce înseamnă lipozomal?
Lipozomii sunt bule mici, a căror acoperire este
formată din două straturi de fosfolipide, adică substanțe care sunt, de
asemenea, elementul de bază ce construiește toate membranele biologice ale
naturii. Aceste membrane, cum ar fi lipozomii, sunt, de asemenea, formate din
două straturi de fosfolipide. În natură se formează spontan și rapid, iar
interiorul său este de obicei plin de apă. Cu toate acestea, omul a învățat să
depună diferite componente în lipozomi și a folosit capacitatea acestor
structuri pentru a transporta rapid substanțele conținute în lipozomi, în
celule.
Tehnologia lipozomală
Lipozomii au fost descoperiți de hematologul
britanic Alec D. Bangham, în anii 1960. El a descoperit că aceștia au o
asemănare structurală cu membranele celulare umane și proprietăți similare de
încapsulare. Ani mai târziu, oamenii de știință au văzut beneficiile lor ca și
transportatori ai unor medicamente. Astfel, tehnologia lipozomală permite
substanțelor nutritive sau agenților ingerați să acționeze direct acolo unde ar
trebui, fără a fi eliberați sau eliminați prematur.
Încapsularea lipozomală a fost utilizată cu
succes în industria farmaceutică și cosmetică, în special pentru medicamente
(împotriva cancerului), astfel încât administrarea lipozomală oferă avantaje
mari: toxicitate redusă (membrana fosfolipidică este doar slab imunogenă) și
posibilitatea administrării medicamentului direct la celulele sau țesuturile
specifice.
Deoarece absorbția nutrienților nu este
întotdeauna optimă, tehnica lipozomală este, de asemenea, utilizată cu succes
în suplimentele nutriționale. Încapsularea nutrienților lipofilici (lipofile)
și hidrofilici în lipozomi s-a dovedit a fi o metodă deosebit de eficientă de
evitare a anumitor efecte adverse ale tractului digestiv. Membrana
fosfolipidică este rezistentă la enzimele digestive din gură și stomac, sucuri
digestive, soluții alcaline, săruri biliare, flora intestinală și radicalii
liberi. Prin urmare, substanțele nutritive sunt protejate de degradare și
oxidare.
Rezumarea beneficiilor suplimentelor
lipozomaleꓽ
●
Respingerea degradării suplimentelor
alimentare, cauzată de sucurile digestive din tractul gastro-intestinal ori a
oxidării
●
Reducerea ratei de eliberare a nutrienților,
pentru o eficiență adecvată
●
Creșterea rezistenței la flora intestinală
●
Îmbunătățirea absorbției intracelulare a
nutrienților
●
Eliberarea conținutului în stare perfectă,
exact în zonele țintă
Vitamina C și Vitamina D lipozomale
Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid
ascorbic, este necesară pentru creșterea, dezvoltarea și repararea tuturor
țesuturilor corpului. Este un nutrient important de care organismul are nevoie
pentru a forma vase de sânge, cartilaj, mușchi și colagen în oase și pentru
procesele de vindecare ale organismului.
Vitamina C este unul dintre numeroșii
antioxidanți care pot proteja organismul de daunele cauzate de moleculele
dăunătoare numite radicali liberi, precum și de substanțele chimice toxice și
poluanții, cum ar fi fumul de țigară. Radicalii liberi se pot acumula și
contribui la dezvoltarea problemelor de sănătate, cum ar fi cancerul, bolile de
inimă și artrita. Beneficiile vitaminei C pot include protecția împotriva:
●
Deficiențelor sistemului imunitar
●
Bolilor cardiovasculare
●
Ridurilor
●
Petelor pigmentare
Ce poate provoca o deficiență de vitamina C?
Deficitul de vitamina C este mai probabil la
persoanele care:
●
Fumează
●
Au anumite afecțiuni gastro-intestinale sau
anumite tipuri de cancer
●
Au dietă limitată în nutrienți (de exemplu nu
consumă des fructe și legume)
Deficitul sever de vitamina C poate provoca
anemie, sângerări ale gingiilor, vânătăi și vindecarea lentă a rănilor.
Deoarece organismul nu produce vitamina C, este necesar ca aceasta să se obțină
din dieta zilnică, precum și din suplimentele alimentare, în special cele
lipozomale. Alimentele cele mai bogate în vitamina C sunt citricele, ardeii
verzi, căpșunile, roșiile, broccoli, cartofii albi și cartofii dulci. Alte
surse bune includ legume cu frunze verzi, pepene galben, papaya, mango, pepene
verde, varză de Bruxelles, conopidă.
Vitamina C acționează în mediul extracelular,
dar domeniul său principal de activitate este în interiorul celulelor. În
sânge, doar 1/4 din resursele sale se combină cu proteinele plasmatice. Din
acest motiv, vitamina C trebuie să pătrundă eficient în celule, iar lipozomii o
ajută. Straturile lipozomice oferă, de asemenea, protecție împotriva
distrugerii în cazul factorilor de mediu nefavorabili.
Dacă vitamina C este ambalată în lipozom,
aceasta va fi transportată eficient din mediul extracelular în celulă. Și
acesta este scopul, la urma urmei, pentru ca vitamina C să se apropie de locul
în care va funcționa. Amintiți-vă că vitamina C este solubilă în apă, nu
solubilă în grăsimi, iar atunci când această vitamină este închisă în lipozomi,
intră cu ușurință în mediul intracelular. Vitamina C, ca substanță solubilă în
apă, prezintă caracteristici ale biopotenței sale:
●
Participă la procesul de transformare a
aminoacizilor necesari producției de colagen
●
Participă la protecția antioxidantă activă a
organismului, deoarece creează sisteme redox, de exemplu cu glutation - unul
dintre cei mai importanți antioxidanți celulari - și protejează ADN-ul,
proteinele și lipidele de daunele oxidative
●
Este absorbită de leucocite și utilizată ca un
scut protector antioxidant al acestor celule sanguine atunci când luptă direct
împotriva agenților infecțioși și, prin urmare, ajută la buna funcționare a
sistemului imunitar
●
Este esențială pentru metabolismul fierului,
acidului folic, hormonilor, proteinelor și lipidelor
●
Protejează lipidele din celule și membranele
celulare împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi
Un studiu efectuat pe animale a analizat
eficacitatea vitaminelor C lipozomale, ca antioxidanți în tulburările de
circulație a sângelui la nivel cerebral. În așa-numita ischemie cerebrală,
stresul oxidativ în țesutul cerebral crește puternic, iar cercetările
anterioare au arătat că antioxidanții liberi oferă o protecție redusă împotriva
daunelor oxidative. Cercetările arată, de asemenea, că lipozomii de vitamina C,
spre deosebire de acidul ascorbic în forma sa obișnuită, pot inhiba și elimina
bacteriile potențial patogene Staphylococcus simulans, atunci când sunt
capabile să prolifereze.
Merită să folosim vitamina C lipozomală ori de
câte ori intenționăm să ne întărim imunitatea, să îmbunătățim starea pielii,
ligamentelor, articulațiilor și cartilajului și, de asemenea, atunci când dorim
să asigurăm o doză bună de antioxidant natural.
Vitamina D lipozomală
Vitamina D este solubilă în grăsimi și aparține
unei familii de compuși care include vitaminele D1, D2 și D3. Vitamina D are
mai multe funcții importante, iar cele mai remarcante sunt reglarea absorbției
de calciu și fosfor și facilitarea funcționării normale a sistemului imunitar.
Deși beneficiile vitaminei D sunt aceleași în
format lipozomal ca și în alte forme mai tradiționale, ceea ce se schimbă este
eficacitatea sa, vitamina C lipozomală ajungând la țintă, fără a se degrada în
corpul nostru. Un aspect important de menționat este că vitamina D care ar
trebui să fie întotdeauna recomandată de către un medic, pe baza rezultatelor
unui test de sânge.
Principalele beneficii ale vitaminei D
●
Îmbunătățește
funcția imună și sănătatea psihică
Vă protejează împotriva infecțiilor,
îmbunătățind vindecarea rănilor și bolile infecțioase.
Deficitul de vitamina D a fost legat, de
asemenea, de depresie și anxietate.
●
Promovează
pierderea în greutate
Persoanele cu niveluri ridicate de grăsime
corporală au, în general, niveluri scăzute de vitamina D. Studiile indică în
continuare că suplimentarea cu vitamina D poate îmbunătăți pierderea în
greutate și accelerarea arderii grăsimilor.
●
Crește
rezistența osoasă
Vitamina D promovează absorbția calciului,
compus de bază pentru a se menține integritatea osoasă. În plus, este implicat
în metabolismul fosforului, un alt mineral foarte important pentru sănătatea
oaselor.
Alte beneficii ale vitaminei D includ și următoareleꓽ
●
Promovează menținerea unei danturi sănătoase
●
Sprijină activitatea normală a sistemului
imunitar, creierului și sistemului nervos
●
Reglează nivelul de insulină și susține
controlul diabetului
●
Sprijină funcția pulmonară și cardiovasculară
●
Influențează genele care au contribuție în
dezvoltarea cancerului
Unii oameni nu produc suficientă vitamina D
din lumina soarelui, deoarece au o expunere mică sau deloc la soare, astfel
încât deficitul de vitamina D poate duce la:
●
Deformări osoase, cum ar fi rahitismul la
copii
●
Dureri osoase la adulți
Simptomele deficitului de vitamina D pot
include:
●
Oboseală
●
Dureri de spate și de oase
●
Dispoziție scăzută
●
Reducerea vindecării rănilor
●
Căderea părului
●
Dureri musculare
Pe lângă expunerea în lumina soarelui, putem
obține vitamina D din anumite alimente, precum peștele gras, gălbenușuri de ou,
brânză, ficat de vită, ciuperci.
Care este avantajul administrării vitaminei D
cu încapsulare lipozomală?
Faptul că substanțele sănătoase regăsite în
vitamina D pot fi încapsulate în aceste membrane lipozomice este o îmbunătățire
considerabilă față de administrarea în formate mai tradiționale. Aceste capsule
nu numai că sunt concepute pentru a proteja suplimentul nutrițional de condițiile
degradante din mediul înconjurător, dar, de asemenea, pentru a administra
substanțele nutritive într-un mod concentrat la structuri specifice ale
corpului, și aici se află avantajul său. Vitamina D lipozomală este trimisă în
celulele care au cea mai mare nevoie de ea, iar aceasta ajunge nedegradată la
țintă, astfel încât eficacitatea acestei forme de vitamina D este mai mare.
Vitaminele și minerale sunt esențiale pentru
organism, iar sursa principală pentru furnizarea acestora trebuie să fie
procurată din alimentație, iar ulterior se poate apela și la suplimentele
alimentare.
Lasa un comentariu