Tehnologia lipozomală de încapsulare constă din particule microscopice de grăsime sănătoasă, care sunt formate din fosfolipide, împreună cu vitamine și minerale solubile în apă.


Compoziția și dimensiunea lipozomilor sunt importante pentru a le permite să livreze cantități mici de nutrienți, vitamine și compuși bioactivi prin sânge, la nivel intracelular. Procesul de încapsulare lipozomală permite vitaminelor și altor compuși să treacă intacți prin sistemul digestiv, fără a fi afectați de sucurile digestive, să depășească barierele de absorbție celulară și să furnizeze substanțe nutritive în mod eficient.

Ce înseamnă lipozomal?

Lipozomii sunt bule mici, a căror acoperire este formată din două straturi de fosfolipide, adică substanțe care sunt, de asemenea, elementul de bază ce construiește toate membranele biologice ale naturii. Aceste membrane, cum ar fi lipozomii, sunt, de asemenea, formate din două straturi de fosfolipide. În natură se formează spontan și rapid, iar interiorul său este de obicei plin de apă. Cu toate acestea, omul a învățat să depună diferite componente în lipozomi și a folosit capacitatea acestor structuri pentru a transporta rapid substanțele conținute în lipozomi, în celule. 

Tehnologia lipozomală

Lipozomii au fost descoperiți de hematologul britanic Alec D. Bangham, în anii 1960. El a descoperit că aceștia au o asemănare structurală cu membranele celulare umane și proprietăți similare de încapsulare. Ani mai târziu, oamenii de știință au văzut beneficiile lor ca și transportatori ai unor medicamente. Astfel, tehnologia lipozomală permite substanțelor nutritive sau agenților ingerați să acționeze direct acolo unde ar trebui, fără a fi eliberați sau eliminați prematur.

Încapsularea lipozomală a fost utilizată cu succes în industria farmaceutică și cosmetică, în special pentru medicamente (împotriva cancerului), astfel încât administrarea lipozomală oferă avantaje mari: toxicitate redusă (membrana fosfolipidică este doar slab imunogenă) și posibilitatea administrării medicamentului direct la celulele sau țesuturile specifice.

Deoarece absorbția nutrienților nu este întotdeauna optimă, tehnica lipozomală este, de asemenea, utilizată cu succes în suplimentele nutriționale. Încapsularea nutrienților lipofilici (lipofile) și hidrofilici în lipozomi s-a dovedit a fi o metodă deosebit de eficientă de evitare a anumitor efecte adverse ale tractului digestiv. Membrana fosfolipidică este rezistentă la enzimele digestive din gură și stomac, sucuri digestive, soluții alcaline, săruri biliare, flora intestinală și radicalii liberi. Prin urmare, substanțele nutritive sunt protejate de degradare și oxidare.

Rezumarea beneficiilor suplimentelor lipozomaleꓽ

        Respingerea degradării suplimentelor alimentare, cauzată de sucurile digestive din tractul gastro-intestinal ori a oxidării

        Reducerea ratei de eliberare a nutrienților, pentru o eficiență adecvată

        Creșterea rezistenței la flora intestinală

        Îmbunătățirea absorbției intracelulare a nutrienților

        Eliberarea conținutului în stare perfectă, exact în zonele țintă

Vitamina C și Vitamina D lipozomale

Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este necesară pentru creșterea, dezvoltarea și repararea tuturor țesuturilor corpului. Este un nutrient important de care organismul are nevoie pentru a forma vase de sânge, cartilaj, mușchi și colagen în oase și pentru procesele de vindecare ale organismului.

Vitamina C este unul dintre numeroșii antioxidanți care pot proteja organismul de daunele cauzate de moleculele dăunătoare numite radicali liberi, precum și de substanțele chimice toxice și poluanții, cum ar fi fumul de țigară. Radicalii liberi se pot acumula și contribui la dezvoltarea problemelor de sănătate, cum ar fi cancerul, bolile de inimă și artrita. Beneficiile vitaminei C pot include protecția împotriva:

        Deficiențelor sistemului imunitar

        Bolilor cardiovasculare

        Ridurilor

        Petelor pigmentare

Ce poate provoca o deficiență de vitamina C?

Deficitul de vitamina C este mai probabil la persoanele care:

        Fumează

        Au anumite afecțiuni gastro-intestinale sau anumite tipuri de cancer

        Au dietă limitată în nutrienți (de exemplu nu consumă des fructe și legume)

Deficitul sever de vitamina C poate provoca anemie, sângerări ale gingiilor, vânătăi și vindecarea lentă a rănilor. Deoarece organismul nu produce vitamina C, este necesar ca aceasta să se obțină din dieta zilnică, precum și din suplimentele alimentare, în special cele lipozomale. Alimentele cele mai bogate în vitamina C sunt citricele, ardeii verzi, căpșunile, roșiile, broccoli, cartofii albi și cartofii dulci. Alte surse bune includ legume cu frunze verzi, pepene galben, papaya, mango, pepene verde, varză de Bruxelles, conopidă.

Vitamina C acționează în mediul extracelular, dar domeniul său principal de activitate este în interiorul celulelor. În sânge, doar 1/4 din resursele sale se combină cu proteinele plasmatice. Din acest motiv, vitamina C trebuie să pătrundă eficient în celule, iar lipozomii o ajută. Straturile lipozomice oferă, de asemenea, protecție împotriva distrugerii în cazul factorilor de mediu nefavorabili.

Dacă vitamina C este ambalată în lipozom, aceasta va fi transportată eficient din mediul extracelular în celulă. Și acesta este scopul, la urma urmei, pentru ca vitamina C să se apropie de locul în care va funcționa. Amintiți-vă că vitamina C este solubilă în apă, nu solubilă în grăsimi, iar atunci când această vitamină este închisă în lipozomi, intră cu ușurință în mediul intracelular. Vitamina C, ca substanță solubilă în apă, prezintă caracteristici ale biopotenței sale:

        Participă la procesul de transformare a aminoacizilor necesari producției de colagen

        Participă la protecția antioxidantă activă a organismului, deoarece creează sisteme redox, de exemplu cu glutation - unul dintre cei mai importanți antioxidanți celulari - și protejează ADN-ul, proteinele și lipidele de daunele oxidative

        Este absorbită de leucocite și utilizată ca un scut protector antioxidant al acestor celule sanguine atunci când luptă direct împotriva agenților infecțioși și, prin urmare, ajută la buna funcționare a sistemului imunitar

        Este esențială pentru metabolismul fierului, acidului folic, hormonilor, proteinelor și lipidelor

        Protejează lipidele din celule și membranele celulare împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi

Un studiu efectuat pe animale a analizat eficacitatea vitaminelor C lipozomale, ca antioxidanți în tulburările de circulație a sângelui la nivel cerebral. În așa-numita ischemie cerebrală, stresul oxidativ în țesutul cerebral crește puternic, iar cercetările anterioare au arătat că antioxidanții liberi oferă o protecție redusă împotriva daunelor oxidative. Cercetările arată, de asemenea, că lipozomii de vitamina C, spre deosebire de acidul ascorbic în forma sa obișnuită, pot inhiba și elimina bacteriile potențial patogene Staphylococcus simulans, atunci când sunt capabile să prolifereze.

Merită să folosim vitamina C lipozomală ori de câte ori intenționăm să ne întărim imunitatea, să îmbunătățim starea pielii, ligamentelor, articulațiilor și cartilajului și, de asemenea, atunci când dorim să asigurăm o doză bună de antioxidant natural.

Vitamina D lipozomală

Vitamina D este solubilă în grăsimi și aparține unei familii de compuși care include vitaminele D1, D2 și D3. Vitamina D are mai multe funcții importante, iar cele mai remarcante sunt reglarea absorbției de calciu și fosfor și facilitarea funcționării normale a sistemului imunitar.

Deși beneficiile vitaminei D sunt aceleași în format lipozomal ca și în alte forme mai tradiționale, ceea ce se schimbă este eficacitatea sa, vitamina C lipozomală ajungând la țintă, fără a se degrada în corpul nostru. Un aspect important de menționat este că vitamina D care ar trebui să fie întotdeauna recomandată de către un medic, pe baza rezultatelor unui test de sânge.

Principalele beneficii ale vitaminei D

        Îmbunătățește funcția imună și sănătatea psihică

Vă protejează împotriva infecțiilor, îmbunătățind vindecarea rănilor și bolile infecțioase.

Deficitul de vitamina D a fost legat, de asemenea, de depresie și anxietate.

        Promovează pierderea în greutate

Persoanele cu niveluri ridicate de grăsime corporală au, în general, niveluri scăzute de vitamina D. Studiile indică în continuare că suplimentarea cu vitamina D poate îmbunătăți pierderea în greutate și accelerarea arderii grăsimilor.

        Crește rezistența osoasă

Vitamina D promovează absorbția calciului, compus de bază pentru a se menține integritatea osoasă. În plus, este implicat în metabolismul fosforului, un alt mineral foarte important pentru sănătatea oaselor.

Alte beneficii ale vitaminei D includ și următoareleꓽ

        Promovează menținerea unei danturi sănătoase

        Sprijină activitatea normală a sistemului imunitar, creierului și sistemului nervos

        Reglează nivelul de insulină și susține controlul diabetului

        Sprijină funcția pulmonară și cardiovasculară

        Influențează genele care au contribuție în dezvoltarea cancerului

Unii oameni nu produc suficientă vitamina D din lumina soarelui, deoarece au o expunere mică sau deloc la soare, astfel încât deficitul de vitamina D poate duce la:

        Deformări osoase, cum ar fi rahitismul la copii

        Dureri osoase la adulți

Simptomele deficitului de vitamina D pot include:

        Oboseală

        Dureri de spate și de oase

        Dispoziție scăzută

        Reducerea vindecării rănilor

        Căderea părului

        Dureri musculare

Pe lângă expunerea în lumina soarelui, putem obține vitamina D din anumite alimente, precum peștele gras, gălbenușuri de ou, brânză, ficat de vită, ciuperci.

Care este avantajul administrării vitaminei D cu încapsulare lipozomală?

Faptul că substanțele sănătoase regăsite în vitamina D pot fi încapsulate în aceste membrane lipozomice este o îmbunătățire considerabilă față de administrarea în formate mai tradiționale. Aceste capsule nu numai că sunt concepute pentru a proteja suplimentul nutrițional de condițiile degradante din mediul înconjurător, dar, de asemenea, pentru a administra substanțele nutritive într-un mod concentrat la structuri specifice ale corpului, și aici se află avantajul său. Vitamina D lipozomală este trimisă în celulele care au cea mai mare nevoie de ea, iar aceasta ajunge nedegradată la țintă, astfel încât eficacitatea acestei forme de vitamina D este mai mare.

Vitaminele și minerale sunt esențiale pentru organism, iar sursa principală pentru furnizarea acestora trebuie să fie procurată din alimentație, iar ulterior se poate apela și la suplimentele alimentare.